13.3°
Temperatur
11
m/s
NV
Medelvind
15
m/s
NV
Byvind
0.14
m
Vattennivå (RH2000)

Viktigt steg mot hållbara sjötransporter när CMA CGM Mermaid anlöper Gävle hamn

Under torsdagskvällen välkomnade Gävle Hamn CMA CGM Mermaid, vilket är det första fartyg som drivs av LNG (flytande naturgas) som anlöpt vår containerterminal. Hon är även ett av de första LNG-drivna containerfartygen i Östersjön.*

Det innebär att utsläppen redan nu är 20 procent lägre än om fartyget kört med konventionellt bränsle, men även att hon är förberedd för att kunna drivas med fossilfri LBG (biogas).

CMA CGM Mermaid under inseglingen mot Gävle hamn. Foto: Karin Johansson, Gävle Hamn.

Med sina 205 meter på längden och 30 meter på bredden är hon det tredje största containerfartyget som anlöper Gävle.

Det här är rederiet CMA CGM:s första i raden av tio beställda feederfartyg som drivs med just LNG. Hennes systerfartyg, CC Rundale, kommer också fasas in på slingan via Gävle under sommaren. Då kommer samtliga veckoanlöp från CMA CGM vara med LNG-drift.

Mermaid anlände från Norrköpings hamn och lämnar för Riga under lördagsmorgonen.

*Gävle hamn anlöps sedan tidigare av flera LNG-drivna fartyg, men i andra segment än container.

Foto: Karin Johansson, Gävle Hamn.

Utforska hamnen med hela familjen

Gratis buss, rälsbuss- och båtturer till hamnområdet. För små sjörövare finns teater, ansiktsmålning och fiskdamm. Testa vår ham(n)burgare! Ingen landkrabba ska behöva gå hungrig. Utforska hamnens framtida innovationsarbete, lyssna på föredrag och se fotoutställning. Det bjuds på nygräddade kanelbullar, tårta, godis och lokalt kaffe.