Energioptimerat hamnkluster
Ett tioårigt samverkansprogram där hamnklustrets aktörer tillsammans ställer om för att nå klimatmålen – i tid, i takt och i linje med Parisavtalet.
Energioptimerat Hamnkluster 2030
Gävle Hamn är det största godsnavet i Mellansverige – med unika möjligheter att driva den gröna omställningen framåt. Genom programmet Energioptimerat Hamnkluster 2030 samlar vi aktörer som tillsammans bidrar till att minska utsläppen, öka energieffektiviteten och framtidssäkra infrastrukturen.
Programmet bygger på samverkan. Vi är många olika aktörer som tillsammans äger målbilden, men som var och en ansvarar för sina egna initiativ. Gävle Hamn fungerar som möjliggörare och tröskelsänkare – för att öka tempot i omställningen.
För att stötta det gemensamma arbetet finns en levande färdplan där aktörer inom klustret kan dela med sig av sina pågående och planerade insatser. Här hittar du också uppföljning av energi- och klimatarbete, målbild, och visionsbilden i rörlig 3D.
* Klusteraktörer inkluderar exempelvis rederier, åkerier, varuägare, logistikföretag, terminaler m.fl.
Gemensam målbild 2030 - arbetsverktyg
Ladda ned som pdf
Gemensam Färdplan 2030
Färdplanen samlar pågående och planerade insatser från klusteraktörer som bidrar till de gemensamma förändringsmålen. Den uppdateras löpande. För information om specifika projekt eller initiativ, vänligen kontakta respektive ansvarig aktör.
Syfte
Syftet med den gemensamma färdplanen är att skapa hög förändringskapacitet i samverkan. Genom att synliggöra vad som är på gång och när, kan aktörer i hamnklustret dra nytta av varandras arbete och planera mer effektivt. Ansvaret att initiera och driva insatser ligger fortsatt hos varje enskild aktör.
Vill du bidra med en insats till färdplanen eller har du frågor?
Kontakta gärna:
Linda Astner
Chef för Utvecklingsavdelningen, Hållbarhetschef
Telefon: 070-623 38 41
E-post:
Nästa publicering planeras till oktober 2025.
Ta del av Gemensam Färdplan i Power BI (uppdaterades senast 2025-05-05)
Förändringsmål
Se Gemensam färdplan ovan för en översikt över de insatser som klusteraktörer valt att synliggöra kopplat till respektive förändringsmål.
Processer och förändringsmål
Fyra huvudprocesser inom Gävle hamnkluster har definierats.

Illustrationerna har skapats för att beskriva respektive huvudprocessflöde, fördelningen av ansvar mellan aktörer samt vilka förändringar som behöver ske i processen (förändringsmål). Syftet med illustrationerna är att alla enkelt ska se hur var och en kan bidra. Illustrationerna utvecklas löpande. Programmet har gjort en nedbrytning av de övergripande målen till konkreta förändringar i respektive process (förändringsmål). Stora insatser kommer krävas för att nå effekt på förändringsmålen, såväl enskilda som gemensamma insatser. Utöver de fyra huvudprocesserna har även två stödjande processer identifierats; hamnen som energinod och hamnen som logistiknod.
Uppföljning: CO₂ och energi 2017–2024
Energi- och klimatpåverkan inom hamnklustrets verksamheter följs upp årligen. Diagrammen visar utvecklingen från 2017 till 2024 för både energianvändning (KWh) och koldioxidutsläpp (CO₂e) inom utvalda processer i hamnen. Uppföljningen är en del av det gemensamma arbetet inom Energioptimerat Hamnkluster 2030 och ger underlag för styrning mot uppsatta klimatmål.
Programmets tidslinje
Tidslinjen visar nyckelhändelser och gemensamma insatser inom Energioptimerat Hamnkluster 2030 – från de inledande dialogerna 2018 till planerade steg fram till programmets slutår 2030. Här får du en överblick över hur klustret utvecklats genom samverkan, investeringar och stegvis omställning mot en mer energieffektiv och fossilfri hamn.
80 procent reduktion av CO2-utsläpp från hamnklustret.
Terminal för mellanlagring av regionala klustervolymer infångad biogen koldioxid.
Alla växlingslok i hamnen är fossilfria.

Onshore Power Supply (OPS) för fartyg vid containerterminalen.

Onshore Power Supply (OPS) för fartyg vid kemikajen.

Tunga ellastbilar väntas börja rulla på regelbunden rutt under 2025.

Kösystemet Time Slot Gävle införs i februari även för de terminaler och fartyg som nyttjar kemihamnskajen (kaj 1).
Gemensam färdplan EHK 2030 uppdateras löpande.

Invigning av sex nya laddstationer för tunga fordon i direkt anslutning till hamnområdet.

Landström (OPS) på plats vid kaj 27; fartyg kan el-anslutas från 2023.

Landström (OPS) på plats vid kaj 16; fartyg kan el-anslutas från 2023.

Yilport driftsätter två nya elektriska bulkkranar samt konverterar två gamla hamnkranar till el.
Elektrifieringen av järnvägsanslutningen till Fredriksskanshamnen färdigställs.
Time Slot Gävle införs – ett världsunikt kösystem för de fartyg som anlöper någon av de åtta terminaler som nyttjar hamnens energikaj. Kösystemet möjliggör eco-driving från föregående hamn.
Testanlöp och förbättringar av OPS-anläggningen vid energihamnskajen genomförs. Det första fullskaliga anlöpet med landström genomförs under hösten.
Förstudien kring infångning av koldioxid visar att det finns över 5 miljoner ton biogen koldioxid inom en 10 mils radie kring hamnen. Gävle Hamn AB börjar planera för en framtida terminal.
Kontrollstation för mottagning av livsmedel och jordbruksprodukter invigs på containerterminalen.
Rederier bjuds in att medverka aktivt i programmet.
Programmets hemsida, färdplan och målbild översätts till engelska. Gemensam färdplan EHK2030 publicerades i dynamiskt verktyg, med möjlighet att filtrera på aktörer och processer.
Arbete påbörjas att förbättra datainsamling och presentation av uppföljningar på programmets huvudmål och förändringsmål.

Den nya containerterminalen med dubblerad kapacitet invigs!
Elektrifieringspilot med sex laddplatser för tunga lastbilar beviljas finansiering av Energimyndigheten. Projektet är ett samarbete mellan Gävle Energi AB och Gävle Hamn AB.
Gävle Hamn AB förstärker elnätet till bulkterminalen för att möjliggöra att Yilport övergår till eldrift på ett flertal hamnkranar. För åtgärderna erhålls stöd via Klimatklivet.
Onshore Power Supply (OPS)-anläggning för elanslutning av fartyg vid energihamnskajen installeras. För åtgärderna erhålls stöd via Klimatklivet.
Onshore Power Supply (OPS)-anläggning för elanslutning av fartyg vid sligkajen installeras. För åtgärderna erhålls stöd via Klimatklivet.
Energibolag lokaliserade i hamnområdet bjuds in att medverka aktivt i programmet.

Lansering av Port Activity App – världens troligen första mobilapp för utbyte i realtid av tidsstämplar och annan information mellan hamnaktörer.
Mid Sweden Hydrogen Valley bildas – ett partnerskap mellan industri och offentlig sektor för samverkan kring uppbyggnaden av ett regionalt vätgassystem.
Partnerskapet som ska leda till Time Slot Gävle etableras mellan Tärntank, Preem, VTI och Gävle Hamn.
Gävle Energi AB och Gävle Hamn AB inleder en gemensam förstudie med stöd från Energimyndigheten kring möjligheten att fånga in biogen koldioxid vid lokala kraftvärmeverk samt skapa ett mellanlager för regionala klustervolymer av koldioxid i hamnen.

Förstudie ”Energioptimerat hamnkluster” – fördjupad dialog med aktörer i hamnklustret (industrin, hamnoperatörer, logistikserviceföretag mfl).
Beslut om att starta programmet ”Energioptimerat Hamnkluster 2030” (EHK 2030), ett tioårigt program med gemensam målbild och färdplan samt fyra fokusområden för Gävle Hamn AB.
Beslut om att hamnens bogserbåtar ska tankas med fossilfri HVO från 2021.
Utifrån en gemensam förstudie med KTH skapas ett samverkansforum mellan Gävle Energi AB och Gävle Hamn AB för att verka för långsiktig säkring av nödvändig effekt för elektrifieringen inom hamnområdet.

Beslut om finansiering från Vinnova och Energimyndigheten av förstudie kring möjligheten att samverka inom hamnklustret för att nå samhällets klimatmål.
Efficient Flow pågår, ett treårigt EU-projekt där Gävle Hamn AB tillsammans med Sjöfartsverket, finska transportstyrelsen, SAMK-universitet och Rauma hamn i Finland samverkar med målet att effektivisera trafikprocesser i hamnarna genom digitalt informationsutbyte. Parallellt bildas ett Customer Advisory Board i Gävle hamn för fördjupad dialog med terminalerna kring effektivisering av gemensamma hamnprocesser.

Inledande dialoger med bl.a. Mellansvenska Handelskammaren, Högskolan i Gävle och Region Gävleborg.
Yilport, som är hamnoperatör i container- och bulkterminalerna, börjar konvertera sin maskinpark till fossilfri HVO.
Ta del av mer information
Nedan hittar du informationsblad om några av de insatser som kopplas till programmet Energioptimerat Hamnkluster 2030:
- Time Slot Gävle
- Port Activity App
- Landström – Energikajen (kaj 27)
- Landström – Sligkajen (kaj 16)
- Laddinfrastruktur för tunga fordon
Programmet sjösattes 2020 och föregicks av en förstudie med dialoger tillsammans med flera aktörer i hamnklustret.
Ladda ned slutrapporten: Förstudie Energioptimerat Hamnkluster
Kontakt
För frågor om samordning, målbild, uppföljning eller färdplan inom Energioptimerat Hamnkluster 2030, kontakta gärna:
Linda Astner
Chef för Utvecklingsavdelningen, Hållbarhetschef
Telefon: 070-623 38 41
E-post:
David Boman
Verksamhetsutvecklare
Telefon: 073-980 25 83
E-post: