15.8°
Temperatur
1
m/s
NO
Medelvind
4
m/s
NO
Byvind
0.08
m
Vattennivå (RH2000)

Schwenks nya terminal invigd i Gävle hamn

På säsongens hittills kallaste dag invigde cementbolaget Schwenk Sverige AB sin nya terminal i Gävle hamn. Termometern visade -15º men trots det var eventet uppskattat av de många långväga besökarna som tagit sig upp till Norrland.

Schwenk har sitt svenska huvudkontor i Malmö och är ursprungligen ett tyskt familjeägt bolag, som för tillfället är inne på femte generationen i samma familj. Schwenk arbetar genomgående med hållbarhet, något Gävle hamn lägger stor vikt vid när det gäller nyetableringar. Schwenk var bland annat först i Sverige med att lansera en ny miljöcement på marknaden.

Från att den första kontakten mellan Gävle hamn och Schwenk etablerades, har det endast dröjt två år att planera, rita och bygga hela terminalen. Den omfattar bland annat en 45 meter hög cistern som rymmer upp till 8 000 kbm. Den årliga kapaciteten kommer ligga på runt 90 000 ton.

Den första cementbåten har redan hunnit lägga till och lossa vid den tillika nyinvigda kaj 1.

Schwenks nya cistern i Gävle hamn.
Gävle Hamn AB:s VD Fredrik Svanbom tillsammans med Tomasz Borowiec och Reinhold Schneider från Schwenk.

Utforska hamnen med hela familjen

Gratis buss, rälsbuss- och båtturer till hamnområdet. För små sjörövare finns teater, ansiktsmålning och fiskdamm. Testa vår ham(n)burgare! Ingen landkrabba ska behöva gå hungrig. Utforska hamnens framtida innovationsarbete, lyssna på föredrag och se fotoutställning. Det bjuds på nygräddade kanelbullar, tårta, godis och lokalt kaffe.