15.8°
Temperatur
1
m/s
NO
Medelvind
3
m/s
NO
Byvind
0.07
m
Vattennivå (RH2000)

Första fartyget lägger till vid nya kaj 1

Nu inleds en ny epok vid kaj 1 i Gävle hamn efter ett lyckat premiäranlöp av LATANA, ett tankerfartyg från Bergen, som var först ut att lägga till vid den nybyggda kaj 1.

Efter att den nya containerterminalen invigdes i maj 2022 har renovering av kaj 1 varit ett av Gävle hamns större projekt. Kaj 1 ligger i den sydvästra delen av hamnområdet och är Gävle hamns mindre kaj för flytande bulk. Kaj 1 är byggd på 30-talet och har sedan dess genomgått ett flertal renoveringar och standardförbättringar.

Sedan byggstarten i mars 2022 har kaj 1 uppgraderats med brandskydd enligt riktlinjer från ISGOTT 6:e utgåva, utrustats med nya lastarmar och förberetts med el-anslutningar (land-el) av fartyg.  Den nya kajen är dimensionerad för fartyg med ett deplacement på 40 000 MT.

”Denna uppgradering av kemikaliekaj kommer att höja säkerhet och arbetsmiljö markant kommande 50 år efter att den gamla kaj 1 fått lämnat in. Den skapar även möjligheter för framtida nya produkter” sade Ingemar Johansson, Driftledare Energihamnen på Gävle Hamn AB.

Utforska hamnen med hela familjen

Gratis buss, rälsbuss- och båtturer till hamnområdet. För små sjörövare finns teater, ansiktsmålning och fiskdamm. Testa vår ham(n)burgare! Ingen landkrabba ska behöva gå hungrig. Utforska hamnens framtida innovationsarbete, lyssna på föredrag och se fotoutställning. Det bjuds på nygräddade kanelbullar, tårta, godis och lokalt kaffe.