12.5°
Temperatur
2
m/s
S
Medelvind
4
m/s
S
Byvind
-0.23
m
Vattennivå (RH2000)

Elektrifieringen av Fredriksskansbanan i hamn

Trafikverket har nu elektrifierat järnvägsspåret från Gävle godsbangård (via Lillån) till Gävle hamn. Under midsommardagen körde det första eldrivna tåget längs med Fredriksskansbanan ut till hamnen.

Tidigare har godstransporter tagit sig till och från hamnen med diesellok. Transporterna gick då in till Gävle bangård, där elloken byttes till diesellok innan de fortsatte till hamnen. På väg tillbaka skedde samma procedur.

Med den nya direktanslutningen kommer alla godståg att kunna köra direkt till och från hamnen oavsett var de kommer från, vilket gör att växling och byte från ellok till diesellok på godsbangården inte längre behövs. Direktanslutningen kommer att minska kostnaderna för hamnens godskunder och korta ner transporttiden in till hamnen med 10–15 minuter, enkel väg.

Läs mer på Trafikverkets hemsida: Första eltåget kan nu köra till Gävle hamn – www.trafikverket.se
Lyssna på P4 Gävleborg: Sluttuffat för diesellok – ställer om till el – P4 Gävleborg | Sveriges Radio

Utforska hamnen med hela familjen

Gratis buss, rälsbuss- och båtturer till hamnområdet. För små sjörövare finns teater, ansiktsmålning och fiskdamm. Testa vår ham(n)burgare! Ingen landkrabba ska behöva gå hungrig. Utforska hamnens framtida innovationsarbete, lyssna på föredrag och se fotoutställning. Det bjuds på nygräddade kanelbullar, tårta, godis och lokalt kaffe.