13.2°
Temperatur
8
m/s
NV
Medelvind
14
m/s
NV
Byvind
0.15
m
Vattennivå (RH2000)

Beslut taget om investering i ny större containerkaj

Ny containerkaj ger fördubblad kapacitet i Gävle Hamn.

När Yilport tog över driften i hamnen under 2016 åtog de sig att utöka kapaciteten i containerterminalen genom att bygga en ny kaj öster om den befintliga. Det arbetet sätter igång under hösten 2017 och den nya kajen beräknas tas i bruk under sommaren 2019.

– Gävle Hamns containerterminal är redan idag den största på ostkusten och tredje störst i Sverige efter Göteborg och Helsingborgs hamnar. Nu fördubblas kapaciteten ytterligare, säger en nöjd Fredrik Svanbom, VD på Gävle Hamn.

Gävle kommun står initialt för kostnaden av den nya kajen, som beräknas hamna på 200 miljoner kronor. Yilport betalar sedan investeringen löpande under en tioårsperiod genom högre hyra.

Den nya kajen kommer att klara betydligt större belastning, vilket gör att Gävle Hamn både kan ta emot större fartyg och dubbelt så många containrar som idag. Detta är centralt för att säkerställa hamnens tillväxt.

– Det är mycket positivt som händer kring hamnen just nu. Idag ligger vi nära maxgränsen för vad containerterminalen klarar av, men med den nya kajen kommer vi att kunna välkomna ännu fler containertransporter till hamnen, avslutar Fredrik Svanbom. 

Utforska hamnen med hela familjen

Gratis buss, rälsbuss- och båtturer till hamnområdet. För små sjörövare finns teater, ansiktsmålning och fiskdamm. Testa vår ham(n)burgare! Ingen landkrabba ska behöva gå hungrig. Utforska hamnens framtida innovationsarbete, lyssna på föredrag och se fotoutställning. Det bjuds på nygräddade kanelbullar, tårta, godis och lokalt kaffe.