-2.4°
Temperatur
1
m/s
NO
Medelvind
7
m/s
NO
Byvind
0.14
m
Vattennivå (RH2000)

Autonoma fordon i Gävle hamn

Teknikföretaget Semcon ska under hösten undersöka hur transportflöden i Gävle hamn kan effektiviseras. Undersökningen görs i en förstudie för Gävle hamns terminaloperatör Yilport. Med hjälp av autonoma fordon kan logistikprocesser automatiseras vilket innebär minskade kostnader samtidigt som både säkerheten och kvaliteten förbättras.

Den logistikprocess som först ska undersökas är containers som flyttas med lastbil från containerlagring till kaj där sedan kranar lyfter över containern till båt. Eftersom hamnar är avgränsade områden innebär det att de är perfekta miljöer för autonoma lösningar.

För att förstå processen på djupet kommer Semcon att kartlägga alla delar av processen, kostnader, behov och utmaningar. Därefter levererar de en kravspecifikation, konceptlösning och business case till Yilport. Till sin hjälp i projektet har Semcon ett nära samarbete med Yeti Move. De är en mjukvaruleverantör som tillhandahåller en plattform för att styra och övervaka autonoma operationer. Yeti Move samägs av Semcon, Øveraasen och Husqvarna.

– För oss på Yilport är det viktigt att hela tiden ligga i framkant av teknik-utvecklingen för att kunna erbjuda våra kunder effektiva lösningar och i Semcon har vi hittat en partner vi verkligen tror på. Automation i hamnar är vanligt men ingen har riktigt löst att få det att fungera tillsammans med annan trafik och här är Semcon i framkant, säger Håkan Bergström, Sales Director Yilport Nordic.

Utforska hamnen med hela familjen

Gratis buss, rälsbuss- och båtturer till hamnområdet. För små sjörövare finns teater, ansiktsmålning och fiskdamm. Testa vår ham(n)burgare! Ingen landkrabba ska behöva gå hungrig. Utforska hamnens framtida innovationsarbete, lyssna på föredrag och se fotoutställning. Det bjuds på nygräddade kanelbullar, tårta, godis och lokalt kaffe.