14.6°
Temperatur
3
m/s
S
Medelvind
5
m/s
S
Byvind
-0.22
m
Vattennivå (RH2000)

Utbyggnaden av Sveriges tredje största containerterminal invigd

De nya kranarna med sin höjd på 125 meter fick under onsdagen vara del av en solig och varm invigning när drygt 100 personer samlades för att fira att Ostkustens redan största containerterminal – nu är dubbelt så stor.

Ceremonin inleddes av infrastrukturminister Tomas Eneroth i ett viktigt tal om vad investeringen och utbyggnaden betyder för Sverige genom att ökningen av kapacitet för import och export blir ännu större.  ”En möjlighet för Sverige att bli konkurrenskraftiga på världsmarknaden”.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth

Vice VD för Yilport holding Nicolas Sartini berättade mer om Gävle hamns vikt ur ett internationellt perspektiv. Landshövding Per Bill lyfte hamnen i ett regionalt perspektiv.

”Den historiskt största enskilda investeringen i Gävle hamns historia”, berättade Fredrik Svanbom, VD Gävle hamn. Investeringen på närmare en miljard är en långsiktig investering för de närmaste 20 till 30 åren. Med den nya containerterminalens kapacitet som går från 250 000 TEU till 600 000 TEU per år sätts Gävle hamn på kartan såväl nationellt som internationellt.  Med de nya kranarna och den utökade kapaciteten kan Gävle hamn ta emot större fartyg att lossas med mer gods till invånarna i Mellansverige och mer gods från kan gå ut över Gävle hamn och nå vidare ut i världen.

Under invigningen döptes så de nya kranarna till Oden, Tor och Frej under pompa, ståt och champagne. Men inte bara efter Asagudarna döptes de, utan även efter de bogserbåtar som varit i tjänst i Gävle hamn under 50, 60 och 70-talet.
”Oden, Tor och Frej är alltså tillbaka i hamnen”, berättade Hans Wahlström, Styrelseordförande Gävle Hamn AB, ” Den här gången, på nya höjder. ”

Utforska hamnen med hela familjen

Gratis buss, rälsbuss- och båtturer till hamnområdet. För små sjörövare finns teater, ansiktsmålning och fiskdamm. Testa vår ham(n)burgare! Ingen landkrabba ska behöva gå hungrig. Utforska hamnens framtida innovationsarbete, lyssna på föredrag och se fotoutställning. Det bjuds på nygräddade kanelbullar, tårta, godis och lokalt kaffe.