2.8°
Temperatur
3
m/s
V
Medelvind
7
m/s
V
Byvind
0.13
m
Vattennivå (RH2000)

Imerys vidareförädlar mineraler till pappersindustrin

Imerys är en av de 40 aktörerna i Gävle hamn och arbetar med att vidareförädla mineraler till pappersindustrin. Företaget finns i mer än 50 länder, har ca 17 500 anställda och omsätter ca 4,2 miljarder euro. 270 fabriker drivs av Imerys och en av de fabrikerna ligger i Gävle Hamn. 

”Imerys är världsledande på mineraler till industrier. Kaolin, marmor, kalksten och vulkanlera är några av de mineraler vi jobbar med. I Gävle arbetar vi främst med kaolinlera och talk till pappersindustrin”, berättar Kristoffer Nåhem, försäljningschef över Skandinavien.

Imerys utvinner mineraler ur jorden, fraktar dem i lösbulk eller säck till någon av sina fabriker och där förädlas dem. Pappersindustrin är de stora kunderna. Genom rätt val av mineraler kan man bestämma glansighet på papper, tryckbarhet och utseende på kartong till önskad styvhet etc. Imerys fabriker och gruvor kan ha upp till 500 anställda. Fabriken i Gävle Hamn hör till de minsta med 3 anställda men effektiviteten är hög. Bara i Gävle hanteras ca 100 000 ton material per år. Mineralerna kommer med fartyg från gruvor i Australien, England, Brasilien och USA. De lagras och förädlas av produktionsansvarig och två operatörer på plats i Gävle och transporteras sedan vidare ut till de stora pappersindustrierna i Sverige och Norge.

Imerys har haft verksamhet i Gävle hamn sedan 60-talet. Den fabrik där verksamheten sker idag tog man över i mitten av 2000-talet.

”Arbetsplatsen präglas av god stämning och högt fokus på säkerhet. ”Över 10 000 dagar utan olyckor på fabriken är något att vara stolta över”, säger Kristoffer Nåhem.

Kristoffer är kemist i botten och började sommarjobba inom pappersindustrin, tog en vända via kemikalieleverantörer innan han blev headhuntad till Imerys. Han brinner för sitt arbete och erkänner att han gärna river sönder en förpackning med krossad tomat eller filmjölk, för att analysera fibrerna och se vilken typ av kartong den är gjord av. Ibland ser man med blotta ögat, ibland behövs ett mikroskop.
”Jag är nog lite arbetsskadad och har ett stort intresse för kvantfysik, kvantkemi och pappersoptik. Jag kan inte låta bli att fascineras över hur små byggstenar kan göra stora skillnader. Hur mineraler och fibrer kan förvandlas till papper och kartong som förvandlas till affärer som leder till nöjda kunder. Allt detta får jag jobba med på Imerys”.

Imerys växer och expanderar i takt med att kartongsindustrin växer och utvecklas i mellan-Sverige.  Mineralerna kommer in via Gävle hamn och det är från Gävle hamn man når alla de stora papperskoncernerna.

”Läget i Gävle hamn är verkligen optimalt. För oss finns inga alternativ som kan matcha vad vi får i Gävle hamn”.