13°
Temperatur
7
m/s
NV
Medelvind
11
m/s
NV
Byvind
0.1
m
Vattennivå (RH2000)

Gävle hamns terminaloperatör YILPORT satsar på hållbara intermodala transporter

Nu kan tåg upp till 700 meter långt trafikera sträckan mellan Gävle hamn och Rosersberg. YILPORT Nordic ser det som ett svar på det ökade behovet av hållbara intermodala logistiklösningar.

Under hösten och vintern 2022 har YILPORT utökat grundutförandet på sin tågpendel mellan deras terminaler i Gävle hamn och Rosersberg från 540 meter till 630 meter. Tågsträckan mellan Gävle hamn och Rosersberg är elektrifierad och har dubbla spår. Detta ger goda förutsättningar för längre containertåg och hållbara intermodala transporter. YILPORTs satsning med fler och längre tåg resulterar i att utsläppen minskar per containertransport.

I dagsläget utgör containertåg med en längd på 700 meter mindre än en procent av de dagliga avgångarna vad gäller godstrafik i Sverige. YILPORTs utveckling ligger helt i linje med Gävle hamns arbete för en hållbar arbetsplats. Fler platser och en högre frekvens på YILPORTs tågpendel möjliggör att importgods till Stockholmsregionen kommer närmare slutkunden och därmed förkortas sista-milen leveranser med lastbil.

Kombiterminalen i Rosersberg är förberedd för framtidens längre tåg-set med fyra spår på 750 meter vardera och helelektriska RMG-kranar.

Utforska hamnen med hela familjen

Gratis buss, rälsbuss- och båtturer till hamnområdet. För små sjörövare finns teater, ansiktsmålning och fiskdamm. Testa vår ham(n)burgare! Ingen landkrabba ska behöva gå hungrig. Utforska hamnens framtida innovationsarbete, lyssna på föredrag och se fotoutställning. Det bjuds på nygräddade kanelbullar, tårta, godis och lokalt kaffe.