15.8°
Temperatur
1
m/s
NO
Medelvind
2
m/s
NO
Byvind
0.08
m
Vattennivå (RH2000)

Fördubblad tågkapacitet på Gävle hamns containerterminal

Gävle hamn möter den ökade efterfrågan att frakta gods i container när terminaloperatör Yilport fördubblar tågkapaciteten med två ytterligare järnvägsspår på containerterminalen.

Projektet påbörjades i början av september och beräknas vara klart under fjärde kvartalet 2023. Det kommer då att finnas fyra järnvägsspår som leder in till terminalområdet. Själva kajen vid containerterminalen mäter 330 meter vilket gör att tågen som är runt 600 meter långa, måste delas upp på två spår. Nu när kapaciteten dubbleras innebär det att det finns möjlighet att hantera 1,2 km tåg som då delas upp på fyra spår. De tåg som lossas och lastas på containerterminalen i Gävle hamn går över hela Sverige, från Malmö i söder till Piteå i norr.

En viktig del av Gävle Hamn AB:s arbete är att följa den nationella godstransportstrategin, samt att sträva efter att nå klimatmålen, vilket bland annat innebär en överflytt av gods från väg till järnväg och sjöfart. Genom att fördubbla tågkapaciteten ökar möjligheten till en sådan överflytt.

Utforska hamnen med hela familjen

Gratis buss, rälsbuss- och båtturer till hamnområdet. För små sjörövare finns teater, ansiktsmålning och fiskdamm. Testa vår ham(n)burgare! Ingen landkrabba ska behöva gå hungrig. Utforska hamnens framtida innovationsarbete, lyssna på föredrag och se fotoutställning. Det bjuds på nygräddade kanelbullar, tårta, godis och lokalt kaffe.