-2.4°
Temperatur
3
m/s
NV
Medelvind
3
m/s
NV
Byvind
0.1
m
Vattennivå (RH2000)

Thiele har alptoppar och pannkakssmet i Gävle hamn

Slurryfabriken i Gävle hamn byggdes 1982. Den ägdes då av Boliden Kemi, som köptes upp av Kemira. Under 90-talet köptes fabriken upp av Thiele (USA) och i Thieles regi har fabriken varit sedan dess.
Fabriken har 6 lagertankar, med storlek från 60 m³ upp till 300 m³, där den färdiga slurryn lagras i väntan på leverans till kund. Sex personer är anställda för att sköta den dagliga produktionen, varav en är fabrikschefen Lars Eliasson som har en bakgrund från ledande befattningar inom läkemedelsindustrin och pappersindustrin. Han har varit på plats sedan 2006 och avser stanna till pension. Han trivs bra med uppdrag och kollegor och berättar engagerat om produktionen av slurry medan han banar väg bland snövita alper av lera som han avråder från att slänga sig i eller smaka på, trots att det är lockande.
 
”Från början levererades kaolinleran torrt till kunderna, som då slurrade leran själva. Men med tiden vaknade intresset från kunderna att köpa färdig slurry, varvid fabriken byggdes och produktionen startade. Idag köper Thieles samtliga kunder färdig slurry, vilket gjort att fabriken sedan 1982 byggts ut i omgångar, både vad gäller produktionskapacitet och lagringskapacitet”.
 
Slurry, eller mer korrekt Kaolinslurry, används vid pappers- och kartongtillverkning som fyllmedel i arket eller för bestrykning av det samma. När slurryn används som fyllmedel, nyttjar man kalcinerad lera i slurryn. Den kalcinerade leran levereras i storsäck, som kommer i containers med båt. Bestrykning används för att den färdiga pappers/kartongytan skall bli slät och jämn och enkel att trycka på. För bestrykning nyttjas bulklera. Bulkleran kommer med båt i lös form om ca 6000 ton per leverans .
 

 
Med dagens produktionstakt omsätts i fabriken ca 30 000 storsäckar med kalcinerad lera och ca 20 000 ton bulklera årligen. Detta innebär ca 700 containers och fyra skepp med bulklera per år. Råvaran för leran utvinns ur marken. Det är sediment med finkornigt material, som skapats av inlandsisens, som grävs upp och genomgår olika processer innan det blir kaolinlera. Bulkleran lagras i magasinet och dammet från leran lägger sig på kläder och letar sig in i håret, så efter en tid där ute, börjar man påminna om en mjölnare.
 
Om leran ser ut som lockande alptoppar så har slurryn ett utseende av pannkakssmet. Alla som har, eller har haft barn har stekt pannkakor och vet hur smeten blandas till och vispas. Den färdiga slurryn påminner till färg och konsistens om pannkakssmeten.
 
”I processen för tillredning av slurry, nyttjas stora mixers. I dessa blandas pulvret med vatten och en liten del dispergeringsmedel. Därefter rör man om eller mixar pulver-vattenblandningen. Detta kräver energi, så en stor elmotor driver den så kallade vispen i mixerkärlet. Dispergeringsmedlet nyttjas för att lerapartiklarna, efter att mixningen är klar, skall hålla sig svävande i slurryn och inte börja sjunka till botten i lagertanken. Även en ytterst liten mängd konserveringsmedel tillförs slurryn. Detta för att den inte skall härskna genom bakterieangrepp”.
 
Thiele Nordic, som är ett helägt dotterbolag till Thiele(USA) driver fabriken. Företaget ansvarar för marknaden i Finland och Sverige. Bolagets VD kommer från Finland och huvudkontoret ligger i Helsingfors. Kundkretsen för fabriken utgörs av kartongtillverkare i Svealand och södra Norrland.
 
”Slurryn levereras med tankbil till kunderna, vilket gör att placeringen i Gävle hamn ger goda logistiska förutsättningar för inleveranser av pulver och utleveranser av den färdiga slurryn”, avslutar Lars Eliasson.
 

 
 

Utforska hamnen med hela familjen

Gratis buss, rälsbuss- och båtturer till hamnområdet. För små sjörövare finns teater, ansiktsmålning och fiskdamm. Testa vår ham(n)burgare! Ingen landkrabba ska behöva gå hungrig. Utforska hamnens framtida innovationsarbete, lyssna på föredrag och se fotoutställning. Det bjuds på nygräddade kanelbullar, tårta, godis och lokalt kaffe.