I över 30 år har Dewatech jobbat med förorenat vatten. Och tack vare sin nya reningsanläggning ligger de i branschens absoluta framkant.
– Det finns inte så många anläggningar i Sverige som klarar av att behandla vätskor på de nivåer som krävs, säger Tobias Björkgren, delägare.
Redan 1991 etablerade sig Martin Björkgren med företaget Dewatech och höll då till uppe vid hamnens bergrum, som ligger en bit in i skogen från Bönavägen. Men sedan 1995 huserar de inne på hamnområdet, längs strandkanten mitt emot Fliskärs småbåtshamn.
Då hade Dewatech ett antal olika områden de jobbade med, såsom kompostering och avvattning, eftersom Martin Björkgren hade tagit patent i ett tiotal länder på ett avvattningssystem.
Men så sakteliga började företaget jobba med förorenade vätskor och runt 2007-2008 började man fundera på om det inte var dags att nischa sig specifikt och göra en större satsning mot just det, att rena olika vätskor från föroreningar.
Idag är det Dewatechs huvudsyssla och med tanke på att de är ett privatägt företag är de faktiskt världsunika inom sitt verksamhetsområde.
I mitten av 00-talet började Martin Björkgrens son Tobias sakteliga slussas in i företaget och idag är det han som tagit över det mesta av verksamheten från pappa Martin. Även om den 75-årige arbetsnarkomanen har svårt att helt släppa taget.
Vilket märks då han rullar in på området mitt under intervjun.
För de som inte känner till Dewatech, är de enkelt förklarat en grossist åt företag i avfallsbranschen.
– Vi jobbar mot olika återvinningsföretag som samlar upp stora volymer av avfall från större industrier, sedan kommer de och lämnar det hos oss. Sen får vi även mindre volymer från exempelvis tvätthallar och oljeavskiljare.
Upptagningsområdet sträcker sig från Mälardalen och långt upp i Lappland.
Oj, det var ett stort område.
– Ja, men det finns inte så många anläggningar i Sverige som klarar av att behandla vätskor på de nivåer som krävs, säger Tobias när vi ses i slutet av maj.
I augusti 2022 trädde nya EU-direktiv i kraft för industrier som håller på med utsläppsverksamheter.
– Vi blev en IED-anläggning* som gör att vi måste uppfylla mängder av villkor för att få de tillstånd vi behöver. Vi uppfyller även de BAT-slutsatser** som också ligger som villkor för att få bedriva det vi håller på med, säger Tobias.
* IED
** BAT-slutsatser för industriutsläppsverksamheter
För att uppfylla alla de nya krav som kom, behövde Dewatech tänka över sin framtid.
– Vi funderade på hur vi skulle klara av det. Om vi skulle fortsätta behövde vi göra en rejäl investering, berättar Tobias.
När beslutet om investeringen tagits, satte sig Dewatech ned tillsammans med sina leverantörer och designade en ny konstruktion för ett reningsverk. Ett reningsverk som idag renar förorenade vätskor till vatten lika rent som kranvatten.
– Vårt renade vatten använder vi bland annat till att tvätta våra maskiner och spola ur tankar till exempel. Helst hade vi velat använda det till annat så att vi skulle kunna vara helt cirkulära. Men trots att det är renat, klassas det som avfallsvatten. Då måste det släppas ut enligt de koordinater som finns i miljötillståndet.
Samtidigt förstår han att regelverket är viktigt. Det är inte alla företag som renar vattnet på samma sätt som Dewatech gör.
– Det är väl därför vi är det enda privatägda företaget som håller på med det här. Vi är de enda som är tillräckligt tokiga, säger han och skrattar.
Skulle de bryta mot miljöreglerna väntar dryga dagsböter för den som är ansvarig.
– Men vi har klarat alla värden och allt ser riktigt bra ut. Många anser att vi har den modernaste anläggningen i branschen. Och vi får faktiskt väldigt många studiebesök från företag som har egna reningsanläggningar, men som valde att inte investera när de nya direktiven kom, säger Tobias.
Det är först nu de upptäckt att de nog måste göra det ändå. Då har massor av företag från till exempel Finland, Norge, Estland och till och med några afrikanska länder kommit och kollat på Dewatechs anläggning.
Även slamresterna som centrifugeras bort från vattnet återanvänds i största möjliga mån.
– Det går till biosanbehandling*** vilket innebär att man tillsätter bakterier tillsammans med vatten och syre vilket då bryter ned oljor och tungmetaller. Efter det kan man använda det som blir kvar, jord och grus, på mindre känslig mark.
*** Biosanmetoden
Det märks att Tobias Björkgren är intresserad och gillar sitt jobb. Han pratar i ett och vet precis allt om hur processen går till.
– Jaja, annars hade det inte gått, säger han och flinar.