Om Gävle Hamn
Gävle hamn är ett effektivt intermodalt logistikcentrum där sjöfart, järnväg och vägtransporter möts. Här skapar vi förutsättningar för hållbara, säkra, effektiva och kundanpassade logistiktjänster genom att tillhandahålla hamninfrastruktur med hög kapacitet för hamnens kunder. Gävle Hamn AB (Port Authority) är ett kommunalt bolag som förvaltar och utvecklar hamnområdet.
Gävle hamn - en fullservicehamn
Gävle hamn har ett unikt läge på gränsen mellan två regioner, Norrlands råvaruindustri och Mälardalens importregion. Inom en 25-milsradie från hamnen produceras årligen knappt 20 miljoner ton stål och förädlade trävaror. Gävle hamn är en central knutpunkt för exporten. Hamnen är strategiskt placerad i anslutning till stambanor i alla väderstreck, två europavägar, samt med 60 min till Arlanda och dubbelspår till Stockholm, 90 min.
Gävle hamn är en fullservicehamn med hantering av en rad olika varuslag, främst skogs-, stål-, energi- och petroleumprodukter, containers samt projektlaster till och från svenska industrier. Bland hamnens kunder och aktörer återfinns större industri- och handelsföretag, rederier, transportföretag och speditörer.
Själva godshanteringen, det vill säga lastning och lossning av fartygen sköts av en specialiserad terminaloperatör. Inom hamnområdet finns också ett antal andra operatörer som hanterar gods i olika omfattning som tex lagring, stuffning och strippning av containers. Information om och kontaktuppgifter till vår terminaloperatör och andra operatörer hittar du under kontakt och besök.
Skyddsobjekt
Gävle hamn är ett civilt skyddsobjekt enligt Skyddslagen, samt sjö- och hamnskyddsområde enligt lagen om sjöfartsskydd.
Syftet med ett skyddsobjekt är att förstärka skyddet och ge ett ökat juridiskt skydd mot sabotage, terrorism, spioneri och grovt rån.
Beslut om skyddsobjekt innebär att obehöriga inte har tillträde till skyddsobjektet.
Tillträdesförbudet omfattar även tillträde med hjälp av en obemannad farkost. Inom de anläggningar som omfattas av sjöfartsskydd tillämpas samma tillträdesregler.
Samtliga skyddsområden är inhägnade och tydligt markerade med skyltar.
Genom ett särskilt beslut är tillträdesförbudet förenat med ett förbud mot att göra avbildningar, beskrivningar eller mätningar av eller inom skyddsobjektet.
De skyddsvakter som är utsedda av Gävle Hamn AB att utföra bevakningen har rätt att neka tillträde samt att kroppsvisitera personer som begär tillträde och även kontrollera utrustning och material som ska föras in.
Den som vill ha tillträde till ett skyddsobjekt eller som uppehåller sig invid ett skyddsobjekt är skyldig att på begäran av den som bevakar skyddsobjektet uppge namn, födelsedata och hemvist, underkasta sig kroppsvisitation och finna sig i undersökning av fordon och fartyg om så begärs.
Endast kommersiella fartyg får anlöpa Gävle Hamn och beviljas tillträde genom godkänd fartygsanmälan enligt hamnreglerna 19 §.
Uppdrag
Gävle Hamn AB:s främsta och viktigaste uppdrag är att stärka det regionala näringslivet, samt skapa konkurrensfördelar för regionens industri. Genom att underhålla, utveckla och marknadsföra hela hamnen skapas förutsättningar för ett starkt, effektivt och hållbart godsnav.
Gävle Hamn AB:s roll är att säkerställa att infrastrukturen såsom kajer, järnvägar, vägar och farleder mm är väl underhållna, men också att utveckla och bygga nytt i den takt som krävs för att även långsiktigt skapa goda förutsättningar för regionens näringsliv.
I rollen som Port Authority ingår också ansvar för samordning av säkerhet och trafik inom hamnområdet.
Gävle hamn ska:
- Skapa förutsättningar för att regionens export- och importföretag utvecklas
- Bidra till tillväxt genom att möjliggöra ökade volymer och fler etableringar
- Skapa förutsättningar för Gävle-regionen att växa hållbart