Utställning på centralstationen för ökad medvetenhet om Gävle hamn

530 direkt sysselsatta och nära 7500 indirekta jobb är kopplade till Gävle hamn! Och då är endast de som kommer i direkt fysisk kontakt med hamnområdet inräknade. Tittar vi på hur Gävle hamn påverkar staden, regionen och landet i stort, så är siffrorna ännu större.  Tänk vad viktig Gävle hamn är för oss! För att skapa medvetenhet om Gävle hamns vikt för regionen och Gävle som hamnstad, kommer en utställning flyttas runt på olika centrala platser i Gävle. Se nedan preliminära schema.
 
Sjöfartsstaden Gävle har traditioner som sträcker sig hundratals år tillbaka - en historik att vara stolt över! Gävle var en av Sveriges mest betydande hamnstäder redan på 1600-talet. Under 1800-talet var Gävle den mest omfattande rederi- och varvsstaden i landet. Och idag så har Gävle hamn en avgörande roll som en av Sveriges största hamnar, både ur ett ekonomiskt perspektiv och som stor arbetsgivare. 530 personer går till jobbet i Gävle hamn varje dag såsom kranförare, terminal- och lagerarbetare och tjänstemän. Alla är en del i att hantera import och export som når dig och mig via varor eller ekonomi. Därutöver genereras nästan 7 500 arbetstillfällen– alltifrån chaufförer, tågförare och besättningsmedlemmar som passerar hamnen varje dag, till hantverkare och konsulter. Kanske just du har ett arbete direkt eller indirekt genererat av Gävle hamn? Eller kanske kommer du att jobba med, eller i relation till, Gävle hamn i framtiden?

Visionen är att Gävle hamn ska upplevas som Sveriges bästa hamn och många är förutsättningarna som hjälper oss på vägen:
 
 • De flesta vi möter i hamnens dagliga drift delar vårt fokus på miljö och hållbarhet.
 
 • Gävle hamn har ett mycket förmånligt geografiskt läge 1,5 h från Arlanda och 2 h från Stockholm utan den tunga trafiken och de logistiska utmaningarna som Stockholm har.
 
 • Stora vägar och stambanor möts i Gävle.
 
 • Gävle hamn har kort insegling och effektiv anlöpsprocess i en djuphamn som ger möjlighet att ta emot stora fartyg.
 
 • Staden och regionens invånare delar vår stolthet och hjälper oss lyfta vikten av hamnens närvaro. På så sätt gynnas utveckling, expansion och ekonomi. 

Vi tänker inte på att vi är en hamnstad, men det är vi i allra högsta grad. Vad hade Gävle varit idag utan Gävle hamn? Mycket mindre, färre jobb och sämre ställt, tror jag.” Camilla Andersson, invånare, Gävle
 
Gävle hamn är den bästa hamnen att arbeta i. Det är inte många hamnar som har kvällsöppet, vilket Gävle hamn har och det är väldigt lite tidsväntan. I våra kontrakt har vi alltid lastning och lossning på två timmar – i Gävle hamn gör man det oftast på en. Det råder dessutom en riktigt bra entreprenörsanda i Gävle hamn.” Roger Blom, VD Ernst Express
 
Det är frihet att jobba i Gävle hamn. Under mina dryga 30 år som jag jobbat, så är det den bästa arbetsplats jag haft” Roger Carlsson, Gavle drift och service.

I Gävle hamn råder inte monopol utan öppenhet och konkurrens. Det finns en marknad som fungerar. Det medför proffsigt och effektivt arbete.” Daniel Berglind, VD Svecon Freight AB och Gävle skeppsklarering AB.

Ni har en hamn, det har inte vi. Det är vi avundsjuka på”, Ylva Törn, Dalarnas Landshövding.
 


Preliminärt schema för platser och datum* att se utställningen:
 • Första spadtaget för containerterminalen, Gävle Hamn, 12 dec
 • Gavlerinken 13 dec - 8 jan
 • Centralstationen, Gävle 8 jan - 4 feb
 • Gävle Stadsbibliotek 4 feb - 18 feb
 • Gävle konserthus 18 feb - 4 mars
 • Gallerian 9an, 4 mars - 16 mars
 • Kulturhuset, 16 mars - 17 april
 • Gävle Bro
 • Valbo köpcentrum
 • Högskolan
 • Fjärran höjder badet
 • Gävle turistcenter


*Datum och platser kan komma att ändras.

Tävling
Är du på någon av ovan platser på ovan tider, så håll utkik efter vår utställning – och fota och skicka bilden till natalie.gerami_wallner@gavlehamn.se! Bästa bilden av vår utställning som skickas in, kommer belönas med en tur med vår bogserbåt framförd av en av huvudpersonerna i utställningen, Kapten Ronny Gustafsson.
 
På gång
2019-06-26 12:09
Unifeeder introducerar ny veckovis linje mellan Gävle Hamn och Polen
Den nya linjen har premiär 10 augusti från hamnen i Gdansk och kommer anlöpa Gävle Hamn runt den 12 augusti.
 
Läs mer
2019-07-08 09:00
Ragnsells ser en början där andra ser ett slut
Verksamheten på Ragnsells i Gävle hamn är bred med ett antal segment som hanteras såsom containertjänster, sophämtning, hantering av farligt avfall mm.
 
Läs mer
2019-07-15 09:00
Fortsatt högkonjunktur i Gävle hamn
Efter årets första månader ser Gävle hamns terminaloperatör Yilport, inga tecken på en sviktande konjunktur.
 
Läs mer
2019-06-28 10:25
SSAB flyttar ytterligare stålexport till Gävle Hamn
Förutom de olika stålprodukter som redan upptar en helt egen sektion i CFS:en har SSAB valt att nu också flytta stuffningen av rör för världens gruvindustrier till Gävle Hamn.
Läs mer
2019-06-19 11:16
Gävle Hamn har förvärvat mark utanför hamnområdet
Gävle Hamn har förvärvat en 33 000 m2 stor yta strax utanför hamnområdet för att få plats med den ökade importen av vindkraftverk. Drygt 1.800 delar ska lossas och mellanlagras, innan de transporteras till skandinaviska vindkraftprojekt.
 
Läs mer
2019-06-13 12:10
Möjlighet att hyra mark i hamnen!
Gävle Hamn AB avser att upplåta ett markområde för anläggningsarrende. Nu har ni möjlighet att deltaga och inlämna intresseanmälan för markområdet.
 
Läs mer
2019-05-29 11:17
Handelsdagen 2019
Nära 150 personer från framförallt Dalarnas och Gävleborgs näringsliv samlades för att lyssna på kunniga talare och diskutera infrastruktur och internationell handel. Gävle Hamn ansvarade för inriktningen Infrastruktur och många viktiga punkter lyftes och diskuterades.
 
Läs mer
2019-05-10 15:05
Gävle Hamn ställer ut om fördubblingen av containerterminalen på Transport Logistic-mässan i München
Gävle Hamn kommer tillsammans med terminaloperatör Yilport att ställa ut på Logistikmässan i München 4-7 juni, hall B2 monter 416. Transport Logistics är en av världens största logistikmässor.
 
Läs mer
2019-05-08 13:33
Från kommunfullmäktige och stadshuset till Sveriges hamnars miljönätverk på Grand hotell
Utställningen, om Gävle hamns vikt som arbetsgivare, roll för regionens ekonomi och miljöpåverkan - är med överallt.
Några veckor framöver kan den beskådas på Grand hotell Elite och just nu pågår Sveriges hamnars miljönätverksträff där.
 
Läs mer
2019-03-08 11:24
Infranode gör sin första investering inom transportsektorn och investerar 400 miljoner kronor i Gävle hamn
Infranode investerar 400 miljoner kronor i utbyggnationen av den nya containerterminal i Gävle hamn och går in som delägare i terminaloperatör Yilport.
Läs mer