Utställning på centralstationen för ökad medvetenhet om Gävle hamn

530 direkt sysselsatta och nära 7500 indirekta jobb är kopplade till Gävle hamn! Och då är endast de som kommer i direkt fysisk kontakt med hamnområdet inräknade. Tittar vi på hur Gävle hamn påverkar staden, regionen och landet i stort, så är siffrorna ännu större.  Tänk vad viktig Gävle hamn är för oss! För att skapa medvetenhet om Gävle hamns vikt för regionen och Gävle som hamnstad, kommer en utställning flyttas runt på olika centrala platser i Gävle. Se nedan preliminära schema.
 
Sjöfartsstaden Gävle har traditioner som sträcker sig hundratals år tillbaka - en historik att vara stolt över! Gävle var en av Sveriges mest betydande hamnstäder redan på 1600-talet. Under 1800-talet var Gävle den mest omfattande rederi- och varvsstaden i landet. Och idag så har Gävle hamn en avgörande roll som en av Sveriges största hamnar, både ur ett ekonomiskt perspektiv och som stor arbetsgivare. 530 personer går till jobbet i Gävle hamn varje dag såsom kranförare, terminal- och lagerarbetare och tjänstemän. Alla är en del i att hantera import och export som når dig och mig via varor eller ekonomi. Därutöver genereras nästan 7 500 arbetstillfällen– alltifrån chaufförer, tågförare och besättningsmedlemmar som passerar hamnen varje dag, till hantverkare och konsulter. Kanske just du har ett arbete direkt eller indirekt genererat av Gävle hamn? Eller kanske kommer du att jobba med, eller i relation till, Gävle hamn i framtiden?

Visionen är att Gävle hamn ska upplevas som Sveriges bästa hamn och många är förutsättningarna som hjälper oss på vägen:
 
 • De flesta vi möter i hamnens dagliga drift delar vårt fokus på miljö och hållbarhet.
 
 • Gävle hamn har ett mycket förmånligt geografiskt läge 1,5 h från Arlanda och 2 h från Stockholm utan den tunga trafiken och de logistiska utmaningarna som Stockholm har.
 
 • Stora vägar och stambanor möts i Gävle.
 
 • Gävle hamn har kort insegling och effektiv anlöpsprocess i en djuphamn som ger möjlighet att ta emot stora fartyg.
 
 • Staden och regionens invånare delar vår stolthet och hjälper oss lyfta vikten av hamnens närvaro. På så sätt gynnas utveckling, expansion och ekonomi. 

Vi tänker inte på att vi är en hamnstad, men det är vi i allra högsta grad. Vad hade Gävle varit idag utan Gävle hamn? Mycket mindre, färre jobb och sämre ställt, tror jag.” Camilla Andersson, invånare, Gävle
 
Gävle hamn är den bästa hamnen att arbeta i. Det är inte många hamnar som har kvällsöppet, vilket Gävle hamn har och det är väldigt lite tidsväntan. I våra kontrakt har vi alltid lastning och lossning på två timmar – i Gävle hamn gör man det oftast på en. Det råder dessutom en riktigt bra entreprenörsanda i Gävle hamn.” Roger Blom, VD Ernst Express
 
Det är frihet att jobba i Gävle hamn. Under mina dryga 30 år som jag jobbat, så är det den bästa arbetsplats jag haft” Roger Carlsson, Gavle drift och service.

I Gävle hamn råder inte monopol utan öppenhet och konkurrens. Det finns en marknad som fungerar. Det medför proffsigt och effektivt arbete.” Daniel Berglind, VD Svecon Freight AB och Gävle skeppsklarering AB.

Ni har en hamn, det har inte vi. Det är vi avundsjuka på”, Ylva Törn, Dalarnas Landshövding.
 


Preliminärt schema för platser och datum* att se utställningen:
 • Första spadtaget för containerterminalen, Gävle Hamn, 12 dec
 • Gavlerinken 13 dec - 8 jan
 • Centralstationen, Gävle 8 jan - 4 feb
 • Gävle Stadsbibliotek 4 feb - 18 feb
 • Gävle konserthus 18 feb - 4 mars
 • Gallerian 9an, 4 mars - 16 mars
 • Kulturhuset, 16 mars - 17 april
 • Gävle Bro
 • Valbo köpcentrum
 • Högskolan
 • Fjärran höjder badet
 • Gävle turistcenter


*Datum och platser kan komma att ändras.

Tävling
Är du på någon av ovan platser på ovan tider, så håll utkik efter vår utställning – och fota och skicka bilden till natalie.gerami_wallner@gavlehamn.se! Bästa bilden av vår utställning som skickas in, kommer belönas med en tur med vår bogserbåt framförd av en av huvudpersonerna i utställningen, Kapten Ronny Gustafsson.
 
På gång
2019-09-26 14:58
Informationsträff om unik teknisk lösning vid bygget av Gävle Hamns containerterminal
. Kajen byggs som en förlängning av befintlig containerkaj och när den sätts i drift kommer kapaciteten på containerterminalen ha ökat från 250 000 TEU till drygt 600 000 TEU
Läs mer
2019-09-13 13:30
Bygget av det automatiserade höglagret i Gävle hamn är i full gång
Projektägarna kallade samman till ett gemensamt möte med information om magasinet och byggstatus.
 
Läs mer
2019-07-29 09:00
Gävle Hamn ställer ut om fördubblingen av containerterminalen på Logistik och transportmässan i Göteborg
Gävle Hamn kommer tillsammans med terminaloperatör Yilport att ställa ut på Logistik och Transportmässan i Göteborg 5-6 november, monter B09:19.
Läs mer
2019-08-12 12:00
Wallners åkeri har tankbilar i Gävle hamn
Gävle ända sedan 60-talet, men först 2006 fick de en uppställningsplats i hamnen. De levererar petroleum till stationerna från norra Uppland, Dalarna, Gästrikland och delar av Västmanland Hälsingland
Läs mer
2019-06-26 12:09
Unifeeder introducerar ny veckovis linje mellan Gävle Hamn och Polen
Den nya linjen har premiär 10 augusti från hamnen i Gdansk och kommer anlöpa Gävle Hamn runt den 12 augusti.
 
Läs mer
2019-07-22 09:00
Kemtrans en av aktörerna i Gävle hamn
Kemtrans hanterar ungefär 20 000 m3 kemikalier per år i Gävle hamn. Den vanligast förekommande kemikalien som Kemtrans hanterar är svavelsyra. 
 
Läs mer
2019-08-05 11:02
Imerys vidareförädlar mineraler till pappersindustrin
Imerys är en av de 40 aktörerna i Gävle hamn och arbetar med att vidareförädla mineraler till pappersindustrin. 270 fabriker drivs av Imerys och en av de fabrikerna ligger i Gävle Hamn. 
 
Läs mer
2019-07-08 09:00
Ragnsells ser en början där andra ser ett slut
Verksamheten på Ragnsells i Gävle hamn är bred med ett antal segment som hanteras såsom containertjänster, sophämtning, hantering av farligt avfall mm.
 
Läs mer
2019-07-15 09:00
Fortsatt högkonjunktur i Gävle hamn
Efter årets första månader ser Gävle hamns terminaloperatör Yilport, inga tecken på en sviktande konjunktur.
 
Läs mer
2019-06-28 10:25
SSAB flyttar ytterligare stålexport till Gävle Hamn
Förutom de olika stålprodukter som redan upptar en helt egen sektion i CFS:en har SSAB valt att nu också flytta stuffningen av rör för världens gruvindustrier till Gävle Hamn.
Läs mer