Ambulerande fotoutställning för att skapa medvetenhet om Gävle hamn

Varje dag kommer du på ett eller annat sätt i kontakt med produkter som importerats över Gävle hamn. Hamnen har en avgörande roll för din ekonomi. Då Gävle Hamn AB är kommunägt, kan man säga att just du är delägare i denna för regionen så viktiga plats. För att skapa medvetenhet om Gävle hamns vikt för regionen och Gävle som hamnstad, kommer en utställning flyttas runt på olika centrala platser i Gävle. Se nedan preliminära schema.
 
Visste du att 9 av 10 varor som kommer in i Sverige har passerat en av landets hamnar? Gävle hamn tar emot ca 900 fartygsanlöp årligen. Hit kommer också 20 tåg och drygt 300 lastbilar varje dag. Genom dessa transporter hanteras ca 6 miljoner ton gods varje år. Och volymerna förväntas öka.
 
Inom en 25-milsradie från Gävle produceras betydande volymer stål, papper och timmer. Mycket exporteras i container via Gävle hamn. Och mängder med olika varor importeras; Kaffe, golv, snöskotrar, gamla jänkarbilar, varor till Dollarstore, handskar till Ejendahls, avisningsmedel till Arlanda, råwhisky för destillering, vitvaror, däck till personbilar, läppbalsam, kläder, böcker, juldekorationer, våtservetter och lampor – för att nämna några.
 
Med en ökad efterfrågan på godshantering över Gävle hamn, så är det viktigt att det finns krafter och viljor att möta behovet. Kommunen genom Gävle Hamn AB, tillsammans med terminaloperatören Yilport, gör nu betydande och långsiktiga investeringar i hamnen. Det är av stor vikt för det snabbt växande Gävle, men också för den omgivande regionen med flera av landets största industrier. De senaste tio åren har containertrafiken i Gävle hamn redovisat en nästan obruten rad av stora årliga volymökningar. För att klara fortsatt tillväxt fördubblar nu Gävle Hamn AB och Yilport kapaciteten i ostkustens största och Sveriges tredje största containerhamn. Med en gemensam satsning på 700 miljoner kronor byggs ytterligare en kaj med kranar och djup för att kunna ta emot fler och större containerfartyg. Utbyggnaden beräknas vara klar i slutet av 2019, och innebär möjligheter att årligen hantera 600 000 TEU. 1 TEU = En 20 fot/6,1 meter lång container.
 
Samtidigt med containerhamnens expansion byggs Sveriges nordligaste gränskontrollstation för att ta emot containrar som innehåller livsmedel och djurfoder från länder utanför EU. Det blir den fjärde kontrollstationen av sitt slag i Sverige. Detta möjliggör en mer miljömässigt hållbar import av livsmedel och jordbruksprodukter till mellersta och norra Sverige.
 
Expansionen av containerterminalen har också lett till att Gävle förmodligen blir den första hamnen i världen med ett automatiserat höglager för hantering av pappersrullar, som på effektivast möjliga sätt kommer lasta papper i containrar för vidare sjötransport ut i världen. Det här är ännu en investering som stärker hamnens konkurrenskraft och stora betydelse för regionens industri.
Preliminärt schema för platser och datum* att se utställningen:
 • Första spadtaget för containerterminalen, Gävle Hamn, 12 dec
 • Gavlerinken 13 dec - 8 jan
 • Centralstationen, Gävle 8 jan - 4 feb
 • Gävle Stadsbibliotek 4 feb - 18 feb
 • Gävle konserthus 18 feb - 4 mars
 • Gallerian 9an, 4 mars - 16 mars
 • Kulturhuset, 16 mars - 17 april
 • Gävle Bro
 • Valbo köpcentrum
 • Högskolan
 • Fjärran höjder badet
 • Gävle turistcenter
*Datum och platser kan komma att ändras.
Tävling
Är du på någon av ovan platser på ovan tider, så håll utkik efter vår utställning – och fota och skicka bilden till natalie.gerami_wallner@gavlehamn.se! Bästa bilden av vår utställning som skickas in, kommer belönas med en tur med vår bogserbåt framförd av en av huvudpersonerna i utställningen, Kapten Ronny Gustafsson.

 
På gång
2019-01-15 13:29
Hur påverkar hamnkonflikten Gävle hamn?
Hamnarbetarförbundet har nu varslat om punktstrejker i flera svenska hamnar, däribland Gävle hamn.

 
Läs mer
2019-01-11 09:09
Hälften av Sveriges kaffeimport går via Gävle hamn
Nu är det dags för Gävle att ytterligare stärka sin roll som Sveriges kaffestad. Det stockholmsbaserade och anrika kafferosteriet Arvid Nordquist Handelsaktiebolag importerar från och med december sitt huvudsakliga flöde av råkaffe via Gävle hamn.
Läs mer
2019-01-08 14:13
Ambulerande fotoutställning för att skapa medvetenhet om Gävle hamn
Varje dag kommer du på ett eller annat sätt i kontakt med produkter som importerats över Gävle hamn. Hamnen har en avgörande roll för din ekonomi.
Läs mer
2018-12-12 16:39
Nu har startskottet för nya containerterminalen gått
Infrastrukturminister Tomas Eneroth tillsammans med ägaren till Gävle hamns terminaloperatör Yilport, Robert Yuksel Yildrim, höll i startpistolen (eller kran-kontrollen).
 
Läs mer
2018-11-23 10:49
En av Norra Europas största privatägda lagringsbolag...
... för kemikalie- och petroleumprodukter finns i Gävle hamn.
 
Läs mer
2018-10-29 15:46
Fartygsrelaterade avgifter för 2019 höjs inte
 Gävle Hamn AB väljer att låta fartygsrelaterade avgifter vara oförändrade från 2018, med ambitionen att kunna vara ett konkurrenskraftigt alternativ till landtransporter.
 
Läs mer
2018-10-08 16:10
Byggmax lager i Gävle hamn
I Gävle hamn så är SDK shippings största och enda kund Byggmax. Alla varor som går ut till butikerna från Stockholm och norrut, lagras i Gävle hamn.
Läs mer
2018-10-01 14:12
Villa Sjötorp flyttas!
Kontraktet signerat med förening för nedmontering och flytt av Villa Sjötorp.
Läs mer
2018-10-01 13:50
Alla vägar bär till Gävle hamn
Under de senaste veckorna har 14 skyltar bytts ut för att förtydliga och förenkla körningen in till Gävle hamn. Närmare 1000 fordon passerar Gävle hamns grindar dagligen, så det behövs! Välkommen!
 
Läs mer
2018-09-26 11:09
Från Granudden till Fredriksskans
Terminalen Granudden består av containrar och lagermagasin för pappersrullar. Pappersrullarna transporteras med tåg från Granudden via Gävle ut till Fredriksskans där de sedan skeppas ut med fartyg till olika destinationer för att bli bland annat kartonger och förpackningar.
 
Läs mer