Nu har startskottet för nya containerterminalen gått

Kl 14.30, 12 december sänktes den första pålen i vattnet som första steg i byggandet av den nya containerterminalen. En investering som kommer närma sig 700 miljoner kronor när den står klar, en viktig investering för såväl ostkustens största containerterminal som för hela regionen.

Gävle Hamn ABs VD Fredrik Svanbom hälsade alla välkomna och berättade om dagens containerterminal. Den är redan den största på ostkusten med en kapacitet på 250 000 TEU (1 TEU motsvarar en 20-fots container) och ska nu mer än fördubblas med ytterligare 350 000 TEU.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth berättade om vikten av en sådan här investering i ett nationellt perspektiv. Även Katarina Norén, Sjöfartsverkets generaldirektör, gästade Gävle Hamn ABs byggstart och berättade om det gemensamma muddringsprojektet som lett fram till den möjliga utvecklingen av en containerterminal att räkna med ur internationella mått.

”Genom den här investeringen sätter vi Gävle på kartan”.


Eryn Dinyovszky, VD Yilport Nordic målade upp och visualiserade utbyggnaden för åhörarna. Yilport är terminaloperatör i hamnen och gör investeringen för utbyggnaden tillsammans med Gävle Hamn AB. Robert Yuksel Yildrim, ägare till Yilport, flög upp ända från Turkiet för att närvara och pratade om sin vision för Gävle hamn på den globala marknaden.

Fler internationella gäster satt i publiken. Cyes maritime works som är byggentreprenörer (inom kort med nytt namn - Rover maritime) hade VD och kollegor inresta från Spanien. Dessutom satt det intressenter, människor från  kommunen, regionen, handelskammaren och journalister med i publiken.

Nere på containerterminalen målades det sedan upp hur planerna ska verkställas och första pålen sänktes ner. Glögg och trevlig stämning gav en varm känsla kylan till trots. Nu är det bara resten kvar! Invigning av den färdiga containerterminalen planeras ske 2020.
 
Göran Arnell, Kommundirektör, Tomas Eneroth, Infrastrukturminister, Katarina Norén, GD Sjöfartsverket

Eryn Dinyovsky, VD Yilport Nordic, Fredrik Svanbom, VD Gävle Hamn

Tomas Eneroth, Katarina Norén, Eryn Dinyovsky, Robert Yuksel Yildrim, ägare Yilport Holding, Antonio Daban, VD Rover Maritime Sweden

På gång
2019-03-22 14:29
Handelsdagen 28 maj
Handelsdagen är en mötesplats för inspiration och kunskap. Under dagen får du veta mer om de senaste trenderna vid internationella affärer och infrastruktur och hur företag ska lyckas med export och import.
 
Läs mer
2019-03-08 11:24
Infranode gör sin första investering inom transportsektorn och investerar 400 miljoner kronor i Gävle hamn
Infranode investerar 400 miljoner kronor i utbyggnationen av den nya containerterminal i Gävle hamn och går in som delägare i terminaloperatör Yilport.
Läs mer
2019-03-08 08:41
Saybolt inspekterar, kvantifierar och sätter standarder
Saybolt, med ett av sina kontor i Gävle hamn, har specialiserat sig på oberoende inspektion och analys av kvantitet och kvalitet på produkter under skeppning, behandling och lagring.
Läs mer
2019-03-06 14:56
Forslunds Bulktransport i Gävle hamn transporterar mest slurry i Sverige
”Tidningsanvändandet går ner, men vätskekartongindustrin går som tåget. Nya pappersmaskiner byggs neråt landet och jag tror att slurry kommer levereras till dem från Gävle. Efterfrågan kommer inte gå ner, snarare tvärtom”, säger Jonas Forslund
 
Läs mer
2019-02-21 10:54
Gävle hamn har ostkustens största containerterminal – nu dubbleras den
Gävle hamn har ett unikt läge på gränsen mellan två regioner, Norrlands råvaruindustri och Mälardalens importregion. Gods går in över Gävle hamn och fraktas 90 minuter till norra Stockholm och övriga Mälardalen, utan logistiska utmaningar som trafikkaos och trängsel genom Stockholms innerstad. Ett stenkast från hamnen ligger också pappersbruk, stålindustri och sågade trävaror som exporteras över Gävle hamn och vidare ut i världen.
 
Läs mer
2019-02-15 11:37
Thiele har alptoppar och pannkakssmet i Gävle hamn
Slurry används vid pappers- och kartongtillverkning som fyllmedel i arket eller för bestrykning av det samma. På Thieles fabrik ligger leran som man gör slurry av, i stora berg som ser ut som lockande alptoppar. Slurryn ett utseende av pannkakssmet.
Läs mer
2019-01-11 12:08
Var tänker du besöka utställningen?
Vill du veta vilka produkter du kommer i kontakt med varje dag, som importerats över Gävle hamn? Vill du veta hur många arbetstillfällen Gävle hamn genererar? Vill du veta mer om hur sjöfart påverkar miljön? Besök vår utställning!
Läs mer
2019-01-11 09:25
Utställning på centralstationen för ökad medvetenhet om Gävle hamn
Visste du att 530 är direkt sysselsatta och nära 7500 indirekta jobb är kopplade till Gävle hamn
Läs mer
2019-01-21 14:09
En ny sorts mätmetod testas i Gävle hamn
En ny mätmetod av laserscanning, där man kan sätta instrumentet på ryggen, som en ryggsäck, och förflytta sig samtidigt som man mäter omgivningen, testas i Gävle hamn
 
Läs mer
2019-01-11 09:09
Hälften av Sveriges kaffeimport går via Gävle hamn
Nu är det dags för Gävle att ytterligare stärka sin roll som Sveriges kaffestad. Det stockholmsbaserade och anrika kafferosteriet Arvid Nordquist Handelsaktiebolag importerar från och med december sitt huvudsakliga flöde av råkaffe via Gävle hamn.
Läs mer