Imerys vidareförädlar mineraler till pappersindustrin

Imerys är en av de 40 aktörerna i Gävle hamn och arbetar med att vidareförädla mineraler till pappersindustrin. Företaget finns i mer än 50 länder, har ca 17 500 anställda och omsätter ca 4,2 miljarder euro. 270 fabriker drivs av Imerys och en av de fabrikerna ligger i Gävle Hamn. 

”Imerys är världsledande på mineraler till industrier. Kaolin, marmor, kalksten och vulkanlera är några av de mineraler vi jobbar med. I Gävle arbetar vi främst med kaolinlera och talk till pappersindustrin”, berättar Kristoffer Nåhem, försäljningschef över Skandinavien.

Imerys utvinner mineraler ur jorden, fraktar dem i lösbulk eller säck till någon av sina fabriker och där förädlas dem. Pappersindustrin är de stora kunderna. Genom rätt val av mineraler kan man bestämma glansighet på papper, tryckbarhet och utseende på kartong till önskad styvhet etc. Imerys fabriker och gruvor kan ha upp till 500 anställda. Fabriken i Gävle Hamn hör till de minsta med 3 anställda men effektiviteten är hög. Bara i Gävle hanteras ca 100 000 ton material per år. Mineralerna kommer med fartyg från gruvor i Australien, England, Brasilien och USA. De lagras och förädlas av produktionsansvarig och två operatörer på plats i Gävle och transporteras sedan vidare ut till de stora pappersindustrierna i Sverige och Norge.

Imerys har haft verksamhet i Gävle hamn sedan 60-talet. Den fabrik där verksamheten sker idag tog man över i mitten av 2000-talet.

"Arbetsplatsen präglas av god stämning och högt fokus på säkerhet. ”Över 10 000 dagar utan olyckor på fabriken är något att vara stolta över”, säger Kristoffer Nåhem.

Kristoffer är kemist i botten och började sommarjobba inom pappersindustrin, tog en vända via kemikalieleverantörer innan han blev headhuntad till Imerys. Han brinner för sitt arbete och erkänner att han gärna river sönder en förpackning med krossad tomat eller filmjölk, för att analysera fibrerna och se vilken typ av kartong den är gjord av. Ibland ser man med blotta ögat, ibland behövs ett mikroskop.
”Jag är nog lite arbetsskadad och har ett stort intresse för kvantfysik, kvantkemi och pappersoptik. Jag kan inte låta bli att fascineras över hur små byggstenar kan göra stora skillnader. Hur mineraler och fibrer kan förvandlas till papper och kartong som förvandlas till affärer som leder till nöjda kunder. Allt detta får jag jobba med på Imerys”.

Imerys växer och expanderar i takt med att kartongsindustrin växer och utvecklas i mellan-Sverige.  Mineralerna kommer in via Gävle hamn och det är från Gävle hamn man når alla de stora papperskoncernerna.

”Läget i Gävle hamn är verkligen optimalt. För oss finns inga alternativ som kan matcha vad vi får i Gävle hamn”.


 
 
På gång
2019-09-26 14:58
Informationsträff om unik teknisk lösning vid bygget av Gävle Hamns containerterminal
. Kajen byggs som en förlängning av befintlig containerkaj och när den sätts i drift kommer kapaciteten på containerterminalen ha ökat från 250 000 TEU till drygt 600 000 TEU
Läs mer
2019-09-13 13:30
Bygget av det automatiserade höglagret i Gävle hamn är i full gång
Projektägarna kallade samman till ett gemensamt möte med information om magasinet och byggstatus.
 
Läs mer
2019-07-29 09:00
Gävle Hamn ställer ut om fördubblingen av containerterminalen på Logistik och transportmässan i Göteborg
Gävle Hamn kommer tillsammans med terminaloperatör Yilport att ställa ut på Logistik och Transportmässan i Göteborg 5-6 november, monter B09:19.
Läs mer
2019-08-12 12:00
Wallners åkeri har tankbilar i Gävle hamn
Gävle ända sedan 60-talet, men först 2006 fick de en uppställningsplats i hamnen. De levererar petroleum till stationerna från norra Uppland, Dalarna, Gästrikland och delar av Västmanland Hälsingland
Läs mer
2019-06-26 12:09
Unifeeder introducerar ny veckovis linje mellan Gävle Hamn och Polen
Den nya linjen har premiär 10 augusti från hamnen i Gdansk och kommer anlöpa Gävle Hamn runt den 12 augusti.
 
Läs mer
2019-07-22 09:00
Kemtrans en av aktörerna i Gävle hamn
Kemtrans hanterar ungefär 20 000 m3 kemikalier per år i Gävle hamn. Den vanligast förekommande kemikalien som Kemtrans hanterar är svavelsyra. 
 
Läs mer
2019-08-05 11:02
Imerys vidareförädlar mineraler till pappersindustrin
Imerys är en av de 40 aktörerna i Gävle hamn och arbetar med att vidareförädla mineraler till pappersindustrin. 270 fabriker drivs av Imerys och en av de fabrikerna ligger i Gävle Hamn. 
 
Läs mer
2019-07-08 09:00
Ragnsells ser en början där andra ser ett slut
Verksamheten på Ragnsells i Gävle hamn är bred med ett antal segment som hanteras såsom containertjänster, sophämtning, hantering av farligt avfall mm.
 
Läs mer
2019-07-15 09:00
Fortsatt högkonjunktur i Gävle hamn
Efter årets första månader ser Gävle hamns terminaloperatör Yilport, inga tecken på en sviktande konjunktur.
 
Läs mer
2019-06-28 10:25
SSAB flyttar ytterligare stålexport till Gävle Hamn
Förutom de olika stålprodukter som redan upptar en helt egen sektion i CFS:en har SSAB valt att nu också flytta stuffningen av rör för världens gruvindustrier till Gävle Hamn.
Läs mer