Ambulerande fotoutställning för att skapa medvetenhet om Gävle hamn

Varje dag kommer du på ett eller annat sätt i kontakt med produkter som importerats över Gävle hamn. Hamnen har en avgörande roll för din ekonomi. Då Gävle Hamn AB är kommunägt, kan man säga att just du är delägare i denna för regionen så viktiga plats. För att skapa medvetenhet om Gävle hamns vikt för regionen och Gävle som hamnstad, kommer en utställning flyttas runt på olika centrala platser i Gävle. Se nedan preliminära schema.
 
Visste du att 9 av 10 varor som kommer in i Sverige har passerat en av landets hamnar? Gävle hamn tar emot ca 900 fartygsanlöp årligen. Hit kommer också 20 tåg och drygt 300 lastbilar varje dag. Genom dessa transporter hanteras ca 6 miljoner ton gods varje år. Och volymerna förväntas öka.
 
Inom en 25-milsradie från Gävle produceras betydande volymer stål, papper och timmer. Mycket exporteras i container via Gävle hamn. Och mängder med olika varor importeras; Kaffe, golv, snöskotrar, gamla jänkarbilar, varor till Dollarstore, handskar till Ejendahls, avisningsmedel till Arlanda, råwhisky för destillering, vitvaror, däck till personbilar, läppbalsam, kläder, böcker, juldekorationer, våtservetter och lampor – för att nämna några.
 
Med en ökad efterfrågan på godshantering över Gävle hamn, så är det viktigt att det finns krafter och viljor att möta behovet. Kommunen genom Gävle Hamn AB, tillsammans med terminaloperatören Yilport, gör nu betydande och långsiktiga investeringar i hamnen. Det är av stor vikt för det snabbt växande Gävle, men också för den omgivande regionen med flera av landets största industrier. De senaste tio åren har containertrafiken i Gävle hamn redovisat en nästan obruten rad av stora årliga volymökningar. För att klara fortsatt tillväxt fördubblar nu Gävle Hamn AB och Yilport kapaciteten i ostkustens största och Sveriges tredje största containerhamn. Med en gemensam satsning på 700 miljoner kronor byggs ytterligare en kaj med kranar och djup för att kunna ta emot fler och större containerfartyg. Utbyggnaden beräknas vara klar i slutet av 2019, och innebär möjligheter att årligen hantera 600 000 TEU. 1 TEU = En 20 fot/6,1 meter lång container.
 
Samtidigt med containerhamnens expansion byggs Sveriges nordligaste gränskontrollstation för att ta emot containrar som innehåller livsmedel och djurfoder från länder utanför EU. Det blir den fjärde kontrollstationen av sitt slag i Sverige. Detta möjliggör en mer miljömässigt hållbar import av livsmedel och jordbruksprodukter till mellersta och norra Sverige.
 
Expansionen av containerterminalen har också lett till att Gävle förmodligen blir den första hamnen i världen med ett automatiserat höglager för hantering av pappersrullar, som på effektivast möjliga sätt kommer lasta papper i containrar för vidare sjötransport ut i världen. Det här är ännu en investering som stärker hamnens konkurrenskraft och stora betydelse för regionens industri.
Preliminärt schema för platser och datum* att se utställningen:
 • Första spadtaget för containerterminalen, Gävle Hamn, 12 dec
 • Gavlerinken 13 dec - 8 jan
 • Centralstationen, Gävle 8 jan - 4 feb
 • Gävle Stadsbibliotek 4 feb - 18 feb
 • Gävle konserthus 18 feb - 4 mars
 • Gallerian 9an, 4 mars - 16 mars
 • Kulturhuset, 16 mars - 17 april
 • Gävle Bro
 • Valbo köpcentrum
 • Högskolan
 • Fjärran höjder badet
 • Gävle turistcenter
*Datum och platser kan komma att ändras.
Tävling
Är du på någon av ovan platser på ovan tider, så håll utkik efter vår utställning – och fota och skicka bilden till natalie.gerami_wallner@gavlehamn.se! Bästa bilden av vår utställning som skickas in, kommer belönas med en tur med vår bogserbåt framförd av en av huvudpersonerna i utställningen, Kapten Ronny Gustafsson.

 
På gång
2019-05-10 15:05
Gävle Hamn ställer ut om fördubblingen av containerterminalen på Transport Logistic-mässan i München
Gävle Hamn kommer tillsammans med terminaloperatör Yilport att ställa ut på Logistikmässan i München 4-7 juni, hall B2 monter 416. Transport Logistics är en av världens största logistikmässor.
 
Läs mer
2019-05-08 13:33
Från kommunfullmäktige och stadshuset till Sveriges hamnars miljönätverk på Grand hotell
Utställningen, om Gävle hamns vikt som arbetsgivare, roll för regionens ekonomi och miljöpåverkan - är med överallt.
Några veckor framöver kan den beskådas på Grand hotell Elite och just nu pågår Sveriges hamnars miljönätverksträff där.
 
Läs mer
2019-03-22 14:29
Handelsdagen 28 maj
Handelsdagen är en mötesplats för inspiration och kunskap. Under dagen får du veta mer om de senaste trenderna vid internationella affärer och infrastruktur och hur företag ska lyckas med export och import.
 
Läs mer
2019-03-08 11:24
Infranode gör sin första investering inom transportsektorn och investerar 400 miljoner kronor i Gävle hamn
Infranode investerar 400 miljoner kronor i utbyggnationen av den nya containerterminal i Gävle hamn och går in som delägare i terminaloperatör Yilport.
Läs mer
2019-04-26 13:41
Haegerstrands förvärvar mark i anslutning till Gävle hamn
Gävle har ett av Sveriges bästa logistiklägen. Närheten till snabbväxande Stockholm/Mälardalen med Ostkustens största och viktigaste containerhamn samt dubbelspåret på Ostkustbanan till Stockholm gör Gävle-området extra intressant på en redan het logistikmarknad i Mellansverige.
 
Läs mer
2019-03-27 11:00
Premiärtur med nya motorn!
Efter ett motorhaveri har bogserbåten Grizzly väntat på en ny motor. I går testkördes den och idag genomfördes första arbetsuppdraget.
Läs mer
2019-03-08 08:41
Saybolt inspekterar, kvantifierar och sätter standarder
Saybolt, med ett av sina kontor i Gävle hamn, har specialiserat sig på oberoende inspektion och analys av kvantitet och kvalitet på produkter under skeppning, behandling och lagring.
Läs mer
2019-03-06 14:56
Forslunds Bulktransport i Gävle hamn transporterar mest slurry i Sverige
”Tidningsanvändandet går ner, men vätskekartongindustrin går som tåget. Nya pappersmaskiner byggs neråt landet och jag tror att slurry kommer levereras till dem från Gävle. Efterfrågan kommer inte gå ner, snarare tvärtom”, säger Jonas Forslund
 
Läs mer
2019-02-21 10:54
Gävle hamn har ostkustens största containerterminal – nu dubbleras den
Gävle hamn har ett unikt läge på gränsen mellan två regioner, Norrlands råvaruindustri och Mälardalens importregion. Gods går in över Gävle hamn och fraktas 90 minuter till norra Stockholm och övriga Mälardalen, utan logistiska utmaningar som trafikkaos och trängsel genom Stockholms innerstad. Ett stenkast från hamnen ligger också pappersbruk, stålindustri och sågade trävaror som exporteras över Gävle hamn och vidare ut i världen.
 
Läs mer
2019-02-15 11:37
Thiele har alptoppar och pannkakssmet i Gävle hamn
Slurry används vid pappers- och kartongtillverkning som fyllmedel i arket eller för bestrykning av det samma. På Thieles fabrik ligger leran som man gör slurry av, i stora berg som ser ut som lockande alptoppar. Slurryn ett utseende av pannkakssmet.
Läs mer